Nemačka najveći proizvođač sladoleda?

Nemačka najveći proizvođač sladoleda?

Dobro ste pročitali naslov. Bar tako kaže statistički zavod u Vizbadenu. Nemačka je 2017. godine proizvela 520 miliona litara sladoleda. Znači, najveći proizvođač u Evropi.

via GIPHY

Do trenutka kada je Nemačka preuzela tron, držala ga je Italija naravno. Italija je bila lider u konzumaciji, izvozu… U Italiji je “obavezno” pojesti bar jedan sladoled dnevno. Sada je to, rekli smo, Nemačka. Italija je sada na drugom mestu sa svojih 511 miliona litara, sledi Francuska sa 466, a iza nje je Španija koja proizvodi 320 miliona litara godišnje.
Ako se pitate, koliko je ukupno sladoleda proizvedeno u celoj Evropi npr. prošle godine, reći ćemo Vam. Ukupno je proizvedeno 3,1 milijarda litara.

nemačka, sladoled, italija, gelato
Na štapiću ili u kornetu? 🙂

Napomena – italijanski “gelato” je jedno, a sladoled drugo. Prvi je, po mom ukusu, bolji. Autentičan je, manje masan, i manje je vazdušast (sporije ga mešaju).
Zahvaljujući ovoj drugačijoj “tehnologiji”, odnosno drugačijem spremanju, gelato je gušći i ima jači ukus. Servira se i na malo većoj temperaturi, dajući još bolji užitak.

Comments are closed.