Meteori – fenomen koji ne prestaje da oduševljava

Meteori – fenomen koji ne prestaje da oduševljava

Često se u pričama o Grčkoj spominju Meteori. Ali ne oni nebeski, iako imaju neke veze sa nebom. Turisti su opčinjeni ovim fenomenom, a evo zašto Meteori treba da se nađu i na vašoj listi obaveznih izleta u Grčkoj.

Meteori su ni manje ni više nego pravoslavni manastiri. Manastiri izgrađeni na vrhovima i obroncima grčkih planina.
Kada se približavate Meteorima, prvo što kažete je WOW!, a onda se zapitate kako su oni dospeli baš tu, nebu pod oblake.

manastiri, grcka, meteori, letovanje, izlet
Nebu pod oblake

Ponosna, kao orlova gnezda, ova zdanja čuvaju istoriju i pravoslavnu veru kroz vekove. U vreme kada nije bilo žičara i bagera, kamenje za manastire prenosilo se poput štapa i užeta. Sveštena lica, koja su bili iskusni planinari, prenosili su skoro bukvalno kamen po kamen. Dvadeset dugih godina vukli su i nosili kamenje a manastire su potom u roku od nekoliko meseci izgradili. To je bila vizija i vera u svoj projekat.
Trenutno je na Meteorima od ukupno 24, samo šest aktivnih manastira, podeljenih na četiri muška i dva ženska. Do ostalih mnogobrojnih manjih manastira je opasno ili nemoguće doći peške. Ovi manastiri ispunili su svoju istorijsku svrhu, tadašnji Turci osvajači nisu mogli doći do ovih svetišta.
Najveći je manastir Veliki Meteor, izgrađen u 14. veku i danas ima ulogu muzeja za turiste.
Manastir Svete trojice, jedan od najstarijih manastira moguće je danas posetiti uz pomoć žičara ili za one koji dođu kada to vreme dozvoljava, pešačenjem. Do manastira Sveti Stefan moguće je doći preko velikog mosta, ovaj manastir nalazi se na ravnici.

meteori, manastir, grcka, letovanje, izlet
Manastir na Meteorima

Važno je znati da, iako turistička atrakcija, poseta manastirima i crkvama iziskuje određen dres kod. Odgovarajuća odeća kod muškaraca i žena je obavezna. Kolena i ramena moraju biti pokriveni. Kod žena su dugačke haljine/suknje poželjne. Na nekim mestima se kecelje mogu iznajmiti. Svi manastiri su otvoreni samo do 16h, pa nemojte misliti da imate vremena koliko želite. Dobro isplanirajte vreme kako biste što više obišli ali i uživali u nezaborivnim vidikovcima koji se pružaju sa vrha planina.

Među ljudima koji posećuju Meteore su i oni koje manje zanimaju sami manastiri a više samo planinarenje, pokoravanje divlje planine. Kada se nađu na njenom vrhu, nagrađeni su divnim pejzažima i pogledima. Da napomenemo, ove planine su samo za zaista iskusne penjače.

meteori, manastiri, grcka, letovanje, izlet
Manastir, Meteori

Jedan dan nedeljno svaki manastir je izabrao kao dan mirovanja i tada su njihove kapije zatvorene za turiste.
Obavezno poneti dosta tečnosti i odgovarajuću zaštitu od sunca. Većina turista dolazi na ovo mesto u sklopu svog letovanja. Iako crkve i manastiri pružaju idealnu hladovinu, idealno vreme za posetu Meteorima bilo bi rano proleće ili rana jesen. Tada biste mogli na miru, bez griže savesti što ne ležite na nekoj plaži, da posetite grad Kalambaku, takozvana ulazna vrata Meteora. To je pravi turistički centar u kome ćete dobiti sve informacije i savete u vezi sa posetom manastirima. Još jedna atrakcija vredna vašeg vremena je i Teoptera pećina. Naučnici tvrde da je to najstarija pećina na svetu.
Naravno da je ovo, UNESCO-m zaštićeno mesto nezaboravno. To su prepoznale i filmske industrije i iskoristili ovo mesto kao kulise za snimanje filmova. Meteori se često mogu videti u francuskim filmovima ili u filmu o Džejms Bondu ili mladom Indijani Džounsu.
Pogrešna su mišljenja naših naroda da je crkva samo nešto za prave vernike. Crkve i manastiri su širom sveta jedna od važnih turističkih lokacija u svakom gradu. Katedrala u Kelnu ili Katedrala u Barseloni, jedne su od obaveznih stanica za obilazak. Turisti rado plaćaju ulaz u ove religijske zgrade da vide arhitektonska i umetnička čuda. Svaka crkva predstavlja jedinstven spoj umetnosti, kulture, religije i istorije jednog naroda. Ni sa Meteorima nije ništa drugačije.

One thought on “Meteori – fenomen koji ne prestaje da oduševljava

Comments are closed.

Comments are closed.